Hírek

Fotó: Kotschy Gábor / Müpa

2023. 03. 27.

Három koncert élőben a fesztivál honlapján

Azoknak sem kell lemondania a fesztiválhangulatról, akik nem tudnak jelen lenni a Bartók Tavasz programjain: nem csak az eseménysorozatot megnyitó Cseh Filharmonikusok hangversenyét, de a Muzsikás ötvenéves fennállását ünneplő jubileumi koncertjét és a tradicionális zar zenét játszó egyiptomi együttest, a Mazahert is élőben követhetik majd az érdeklődők a fesztivál online felületein.

A Bartók Tavasz nyitókoncertjén napjaink egyik legkiválóbb karmestere, Szemjon Bicskov és a Cseh Filharmonikusok a 20. század két meghatározó tánckompozícióját, Bartók és Stravinsky egy-egy művét adja elő. Röviddel a prágai világpremier után hallhatja a magyar közönség Thierry Escaich Études symphoniques című legújabb zongoradarabját az est ifjú sztárszólistája, Cso Szongdzsin előadásában.
 
A Muzsikás alapításának 50. évfordulóját a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremében ünnepli, az alapítók mellett számos kiválóság lép színpadra, így a jubileumi koncert a fél évszázados út majd’ minden állomását felidézi.
 
A régió legjelentősebb világzenei fesztiválja, a Budapest Ritmo idén egy egészen különleges esttel veszi kezdetét. Az Egyiptomból érkező Mazaher varázslatos, mágikus, rituális zenét játszik. A jórészt nőkből álló együttes a több évszázados hagyománnyal rendelkező zar műfajának egyik utolsó képviselője. Az előadás a szó legszorosabb értelmében varázslatosnak ígérkezik.
 
Az ingyenes élő közvetítések a Bartók Tavasz online felületein lesznek elérhetőek.